Opinie schrijven of opkroppen?


De laatste tijd erger ik mij steeds meer aan mensen die overal commentaar op hebben. Vooral op twitter gonst het de laatste weken van haat, oproer en frustraties.

Paus
Neem nou laatst, toen de Paus zijn opmerkelijke uitspraken deed ten aanzien van homo’s en het homohuwelijk. Meteen werd er opgeroepen tot ontdoping, en tot haat tegen het christelijk- en katholieke geloof. Weg met iedereen die gelooft, weg met iedereen die plezier en vreugde en hoop en troost en noem maar op, put uit het geloven in God.

Weg voetstuk
Gister schreef Arjen Lubach (wiens romans ik erg bewonder) een column in de Volkskrant waarin hij oproept om christenen dwars te zitten. Ik denk dan: ‘stop eens met die haat, laten we elkaar in de waarde laten’. Waarom die hetze tegen christenen? Heb je niets beters te doen, denk ik dan.

Het liefste zou ik hier nu doorgaan met het uiten van mijn frustraties, maar dat zou nieuw zijn voor mij op dit blog. In het afgelopen half jaar dat ik nu blog, heb ik nooit eén keer geschreven over een actualiteit en mijn mening daarover. Ik was meestal druk met andere dingen en had genoeg andere onderwerpen om over te bloggen.

Frustraties
Maar de zinnen van frustratie knallen de laatste dagen door mijn hoofd. Ik zou ze op papier willen zetten, eruit ratelen en daarmee mijn hoofd legen. Maar ik doe het niet.
Want als je je mening blogt, dan kunnen mensen daarop reageren. En dat is best eng. Want wat als iemand het niet met me eens is? En mij daarvan op de hoogte stelt, in ongezellige woorden. Wat doe ik dan? Kan ik dat dan naast me neerleggen? Dat accepteren in het kader van vrijheid van meningsuiting?

Ik weet het niet. Schrijven van korte verhalen, schrijfblogs en mijn manuscript is fictief, ik verzin alles en tot nu toe stoot ik er niemand mee tegen het hoofd. Ik hou van positief- en opbouwend schrijven, ik hou graag iedereen te vriend.
Dus of ik ooit opinie zal bloggen of dat ik beter mijn frustraties kan blijf opkroppen, ik weet het niet. Wie het wel weet mag het zeggen.


Reacties

 1. Ik waag mij er niet aan om dezelfde redenen. Ik heb geen zin om in discussie te gaan met de lezers van mijn blog (want iedereen mag zijn eigen mening hebben) en houd het liever licht en luchtig, dat past gewoon meer bij mij.
  BTW: de wereld is al frustrerend genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie. Het zou mooi zijn als iedereen licht en luchtig zou schrijven. Maar dat is natuurlijk een droombeeld. Wat meer respect voor elkaar kan in ieder geval geen kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ongeveer vier pogingen gedaan (dit is de vijfde) om een reactie hier op te geven, die goed verwoordt wat ik bedoel, maar het lukt me niet.
  Ik voel ook dergelijke frustraties borrelen in mijn diepste, maar het sop is de kool niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?