Bekentenis van een gekreukte schrijver

Zo, ik ben er weer. Het is belachelijk lang geleden dat ik hier wat schreef. Dat jullie hier überhaupt nog zijn en toch iedere keer weer even kijken of ik wat gepubliceerd heb, vind ik erg lief.

Het had namelijk een reden. Ja deuh, nee echt.

Schrijf een nieuw boek
In mei heb ik feedback (ik hou van dit positieve woord) gekregen van een manuscriptbeoordelingsbureau op mijn thriller Cum Laude. Nou die was niet mals. Kortweg: ‘Schrijf maar een nieuw boek’.
En daar had ik dan drie en half jaar aan geschreven. Bijna non-stop. Dat was een behoorlijke klap, kan ik je vertellen. En daar moest ik dus even (online) van bijkomen.
Na slechts twee dagen overtuigd roepen dat ik er mee ging stoppen, ben ik inmiddels weer wat begonnen met herschrijven. Want ja, ik ga door en nee, ik laat me niet uit het veld slaan.
Mijn boek zal er komen, wanneer is onduidelijk.

Waargebeurde toestanden
Het probleem zat ‘m in het waargebeurde verhaal: het gebeuren rond de Folkingestraat Synagoge die in 1976 gered is van de sloop, met dank aan mevrouw Lenny Wolgen- Salomons. Ik had hier een heel complot omheen gefantaseerd, dat bijzonder ongeloofwaardig bleek te zijn.
De personages, die toen leefden had ik verwerkt in mijn verhaal. Weliswaar met een andere naam, maar aan hun daden en acties waren ze te herkennen. Dit belemmerde mij. Ik wilde immers niet kwaad spreken over de helden van toen, waar sommigen al van overleden zijn. Maar ja, ik schrijf wel een thriller…dus moesten die personages dingen ondergaan. En dat knaagde aan mij, als persoon. Als schrijver probeerde ik allerlei trucjes om er wat van te maken, maar ik viel genadeloos door de mand.

Halveren is de sleutel
Dus weg ermee. Alle verhaallijnen die daarover gaan, met bijbehorende personages heb ik weggehaald. De helft van mijn 85404 woorden heb ik meegenomen naar een nieuw bestand en ben vandaaruit opnieuw gaan opbouwen. De gebeurtenissen van toen gebruik ik alleen als feit en verder niet.
Heel overzichtelijk.
Het punt is dat het nieuwe verhaal op dit moment nog ‘Het Nieuwe Verhaal’ heet. Dus hopelijk kom ik binnenkort op een nieuwe titel zodat ik jullie met #nieuwetitel op de hoogte kan houden.

Bloggen is fijn
Het lucht op om dit hier te melden, uit te typen op een positieve manier. Want wat ook uit de feedback kwam was dat ik kan schrijven, goede dialogen kan weergeven en dat het manuscript bijzonder weinig fouten bevatte.
Hoera…toch nog wat.Reacties

  1. En dat is 3x een positieve melding tegen 1 negatieve.Het vervelende is dat juist die ene negatieve melding cruciaal is voor de schrijver en voor het verdere verloop van het boek in wording, dus wat doet Janneke? Zij baalt een paar dagen heel stevig van het verloren bloed, zweet en de bittere tranen maar daarna is ze er weer!! Thats the spirit, you go girl, yes you can!! Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?