Boekrecensie: De Kadewachter | auteur Eric Bos


Score: 4 sterren (van 5)

Omschrijving:
Laura van Sloten, een succesvolle thrillerschrijfster, is in Venetië om haar in het Italiaans vertaalde thriller te promoten. Het bijzondere straatbeeld, omringd door water, doet haar in gedachten teruggaan naar jaren geleden toen de liefde van haar leven levenloos uit de Amsterdamse grachten werd gehaald. De toedracht van zijn dood is nooit achterhaald, dus voor Laura was de daadwerkelijke rouwverwerking een moeilijke opgave.
Hoe gaat Laura om met de telkens terugkerende heftige beelden van toen en welke rol speelt de mysterieuze zaakwaarnemer van de Italiaanse uitgeverij hierbij?

Beoordeling:
Een mooi en spannend liefdesverhaal dat vanaf hoofdstuk vier echt begint te leven. De eerste drie hoofdstukken lijken raadselachtig en onnodig, maar aan het einde vallen de puzzelstukjes in elkaar.
Bijzonder hoe een mannelijke auteur de vrouwelijke emoties zo treffend neerzet, al zouden de onderlinge relaties verder uitgediept kunnen worden. Wat mij betreft mag de hoofdpersoon haar karakter en geschiedenis meer beleven of herinneren in plaats van alleen benoemen. Ik zou me meer willen inleven.
Ook al heb je als lezer vrij snel door hoe het zit met Emanuel de zaakwaarnemer, dit hindert niet. Het verhaal en de korte spanningsbogen zijn boeiend genoeg om verder te lezen.
Ondanks een onwerkelijk, mysterieus verhaal toch geloofwaardig beschreven.

Stijl:
De schrijfstijl is fijn en makkelijk, wat de hier en daar zware thema’s en uitgebreide omgevingsbeschrijvingen wat opener en losser maken.
Mooi hoe het wassende water (acqua alta) wordt beschreven, het beeld op zich maar ook wat het met de bewoners en toeristen doet.

“Ik heb het vreemde gevoel dat niet het water stijgt, maar de stad daalt. Dat alles en iedereen bezig is ten onder te gaan, te verdrinken in wat het Laatste Oordeel zal zijn.”

Tot slot:
Voor mensen die in Venetië zijn geweest zal dit verhaal een feest der herkenning zijn. Na het lezen van dit boek wil ik zelf ook naar Venetië om het wassende water te aanschouwen.
Een triest maar mooi liefdesverhaal dat leerzaam is en vlot leest.

Verkoopgegevens:
ISBN: 9789054523000
Uitgeverij: Passage (http://www.uitgeverijpassage.nl)
Verschenen: juni 2015
Pagina's: 128
Prijs: €14,90






Reacties

Populaire posts van deze blog

Zeg een hoi!

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

150 spannende woorden. Een eitje!