Slow reading is hot


O, wat is het toch fijn om naar een schrijversavond te gaan. Het was alweer een tijd geleden, want wie een boek schrijft moet offers brengen, maar gisteravond was ik er dus bij. Bij de ‘Prozaclub’ in de Kroeg van Klaas. Hoera wat heb ik veel opgestoken, en wat is mijn schrijfmotor weer lekker op gang gekomen.


Leve onze taal
Zo leerde ik over de term ‘slow reading’. Als tegenhanger van het jachterige internetlezen. Wat geweldig!
Ik vrees de dag dat we alleen nog maar in emoticons communiceren en dat ik mijn thriller Cum Laude dus moet vertalen naar (bewegende) plaatjes.

Wat is slow reading?
Het artikel ‘Slow reading, langzaam lezen tegen de stress’ op mustreads.nl vertelt hoe het werkt. Dus alle afleidende apparaten uitzetten, een boek pakken en op de traditionele manier de zinnen (elk woord proevend) lezen van links naar rechts (en dus niet zo snel mogelijk de tekst scannen als een letter F zoals we op internet doen).

Schrijvenonline.com gaat in het artikel ‘Slow reading wint het van digitaal’ een stap verder en meldt dat Noorse onderzoekers beweren dat we tekst vanaf papier beter onthouden dan vanaf een scherm. Dus weg allemaal met je e-reader.

Was het voorheen meer een Amerikaans fenomeen, in februari van dit jaar is de eerste Slow Reading Club van Vlaanderen opgericht. Met z'n allen een uur enkel bezig zijn met het lezen van een boek. Heerlijk lijkt me dat, en daarna als je wilt erover praten en erop proosten. Ik zie een gat in de markt voor ons literair Groningen.

Nieuw genre
Maar slow reading is meer! Namelijk ook een opkomend genre, eigenlijk zou je het slow writing kunnen noemen. De schrijver gaat op een willekeurige plek zitten (het liefst in de natuur) en noteert in mooie slow-zinnen wat hij ziet. Dit kan zijn op de Drentsche heide tussen de hunebedden of op De Brink in een mooi boerendorp, als de plek maar slow en observeerbaar is. Schrijver Herman Sandman publiceert inmiddels al in dit nieuwe genre.

Als lezer laat je je meevoeren in de ontspannenheid en volg je wat er al dan niet gebeurt. Want als er niets gebeurt is dat ook goed. Beter, misschien zelfs wel. (Hoera, weg met al die ingewikkelde plots)

Ik zou er zo aan willen beginnen, de ultieme manier van schrijven en ontspannen tegelijk. In de buitenlucht!
En jij, zie je het ook zo prachtig voor je?
Reacties

  1. Gaaff. Dit blog lezen geeft me al rust. Dank. Waar kan ik me melden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onlangs las ik een recensie waarin gesproken werd over slow books: http://www.humo.be/boekreviews/329481/wallace-stegner-wat-behouden-blijft. Helemaal akkoord met de recensent (maar dan met de toevoeging dat het boek hier en daar wat langdradig wordt).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?