Leve de taalvrijheid!


En ja hoor. We hebben weer een gevalletje ‘negativiteit viert hoogtij’ gevonden. In ons eigen gemoedelijke Groningen, tijdens de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter.

Wat nou weer
Onze wethouder van Cultuur, jong en enthousiast, heeft als afscheidsspeech voor de scheidende stadsdichter zelf een gedicht geschreven (even doorscrollen) en droeg die voor tijdens de feestelijke avond.
Wat origineel, dapper en inlevend zijn natuurlijk jouw eerste gedachtes hierbij.
Maar nee, er zijn altijd weer mensen die daar wat van vinden. ‘Hij moet aftreden’ en ‘respectloos naar ons professionele dichters toe’ zijn zoal kreten. Hoe verzin je het.

Moed moet 
Ik vind dat zo jammer. Zelf heb ik meerdere malen onze jonge wethouder zien optreden bij officiële gelegenheden en altijd was hij vrolijk, nieuwsgierig en medelevend. Dus deze spontane actie in de vorm van een zelfgeschreven gedicht past goed bij hem.
Hadden die gevoelige zielen dan liever een standaard riedeltje gewild, als afscheidsspeech voor deze absoluut niet-standaard aftredende stadsdichter? Dat was pas respectloos geweest.

Taal is voor iedereen
Natuurlijk is het geen perfect literair gedicht, maar wat geeft dat? Goed dichten is hartstikke moeilijk (weet ik uit ervaring) en je moet er echt voor gestudeerd hebben, maar dat betekent toch niet dat wij leken ons er niet aan mogen wagen? Het gaat hier om het plezier in taal, je gevoelens omzetten in woorden en zinnen, juist datgene waar de poëzieweek waarin we nu zitten om draait.

En omdat ook ik niet kan dichten hieronder een nieuw gedicht. Lekker zoals het niet hoort, maar who cares.
Ik zeg: Leve de taalvrijheid!

Zonder toren


Daar sta je dan
De zon schijnt wel
Maar rond jou schaduw

Fier in het Hoogeland
Leegte om je heen
Maar jij staat daar

Vol trots
Je geloof is in de hoogte
Maar je mist iets

Hoe ben je 'm verloren?
Al die jaren geleden
Je toren

Zeg het eens
Stak jij je kop uit
In het Groninger land

Niet slim
Plompverloren
Zonder toren

Treur maar niet
Jij hebt je hart
Dat is zelfs mooi

Zonder toren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?