Wie ’s nachts slaapt heeft nooit inspiratie

Voordat je verder leest moet je weten dat ik rond 22:30 uur naar bed ga, om 6:45 uur opsta en mij daar niet voor schaam. Volgens onderstaand artikel zou ik tot de domme mensen behoren.

Vanochtend werd dit oudje (‘Intelligente mensen hebben een ding gemeen: ze blijven allemaal laat op.’) op mijn tijdlijn gedeeld. Nieuwsgierig als altijd (ook een vorm van intelligentie trouwens) begon ik te lezen. Ondanks de kou kookte ik van binnen.

Aaahhh..kuddegedrag
“Het laat naar bed gaan is een onbewust verzet dat afkomstig is door de weigering om in te stemmen met het idee van de massa.” Laat me niet lachen, sukkels die wakker blijven om op TV de late night opinieprogramma’s te bekijken en daar de volgende dag spijt van hebben omdat ze zo moe zijn. Maar ja, een ander moet voor hen de opinie aanreiken want ze zijn te stom om daar zelf over na te denken...midden in de nacht…met je vrij denken van je geest zonder gestoord te worden.

’s Winters beduidend betere kunst
“Alleen in het donker kunnen we leren, absorberen en de studie maken van wat we die dag gedaan hebben. Het is een tijd van noodzakelijke zelfreflectie die weinig mensen nog nemen.” Mee eens. Maar dat gaat ook heel goed op klaarlichte dag op de fiets naar je werk, en dan bedoel ik zonder gillende muziek in je oren. Of als je eens de TV uitzet (vroeg op de avond) en voor je uit gaat zitten staren.
Dus als al het goede in het donker gebeurt dan wordt ’s winters meer baanbrekende kunst en vooruitstrevende literatuur gemaakt…?

Kijk naar jezelf
“Deze nieuwe waarden worden de bouwstenen van de leiders. Het zijn de ingrediënten van de revolutionairen, uitvinders en ontdekkers. Zij zijn degene die de offers maken en de maatschappelijke druk van de massa trotseren..” Gaap… Een hoog IQ kenmerkt zich juist door naar jezelf te kijken, accepteren dat je veel slaap nodig hebt en daar naar handelt. Ondanks dat de goegemeente het kennelijk heel stoer vindt om laat naar bed gaan.
En omdat je met je hogere beroepsopleiding vroeg uit bed moet om de intelligente jongens, die in de nacht moesten nadenken in kroegen en clubs of op straat of in het park al dan niet met een alcoholische versnapering en zich daarbij verwond hebben, weer op te lappen in alle vroegte van de dag.

Inspiratie is de duivel
“Het is in de nacht wanneer de bars geopend zijn, dichters schrijven, muzikanten en kunstenaars hun meesterwerken tot leven laten komen.” Een mythe! Inspiratie komt echt niet alleen midden in de nacht. Maar wel altijd onverwacht en ongelegen, zodat je naarstig op zoek moet naar pen en papier als je (overdag) op het toilet zit of in de rij staat bij de kassa. Daar hoef je echt geen slaapgebrek voor te hebben. Wist je trouwens dat een boek schrijven noeste arbeid vergt en een gedreven mentaliteit die je dwingt elke dag weer achter de pc te gaan zitten (ja dat kan ook van 20:00 uur tot 22:00 uur).

Dus beste mensen van Psychology Today gaan jullie maar fijn door het leven gebukt onder je slaapgebrek. Met je kuddegedrag. Dan schrijf ik mijn boek en kruip daarna onder de wol om 22:30 uur. Welterusten.Reacties

  1. Haha, helemaal gelijk! (naargeestig ff veranderen in naarstig?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij klopt dit wel een beetje ... Mijn inspiratie komt vanaf helf negen. Als mijn meisjes in bed liggen en het leven even langzamer mag. En nee, ik heb daar geen tv bij nodig. Ik lees, ik schrijf ... En soms vergeet ik de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?