Behandel taal als je moeder


Al dagen denk ik erover na, maar niets schiet me te binnen. Wat nu? Mijn blogzaterdag komt er weer aan en ik heb geen flauw idee waarover ik het zal hebben.

Paniek 
Dus postte ik gister een laatste wanhoopstweet of iemand, wie dan ook, een onderwerp wist. Iets waarover ik me kan opwinden want dat schrijft lekkerder. Het ging over lawaai en grasmaaiers en het verschil tussen lijden en leiden (en dat ik dus weer de verkeerde gebruikte in de reply (zie tweet van @Pascal_Appel hieronder), waardoor er een buitengewoon bijzondere betekenis ontstond). Dus daarom ga ik nu deze lijst uit mijn hoofd leren, zo kan het niet langer.
 @JannyAnna Ay.. als positieve opwinding moet lijden is het dan toch niet ook negatief;-)
O mooie taal
Maar toen ineens was daar mijn onderwerp. Onze taal. Prachtige taal, die we koesteren en gebruiken maar ook misbruiken. Want wees eerlijk, onze taal is soms best moeilijk. Een fout per ongeluk of uit haast, daar kan ik inkomen (ik ben ook niet taalperfect). Maar deze ophef ging over mensen die moedwillig weigeren om de juiste spelling te gebruiken. En waarom? Zijn ze te dom of te koppig of kan het ze niet schelen? Geen idee.  zei er dit over:
Er is niets mis met taalregels. Dat zijn gewoon afspraken in het sociale verkeer. Net als de afspraak naar de kassa te gaan om af te rekenen9 hours ago


Weg voetstuk
Hetzelfde gevoel kwam bij mij boven toen ik van de week de nieuwste Schrijven Magazine las. Daarin stond dat juiste spelling alleen voor de elite is, of voor zeurpieten. Moet je nagaan! Ik kan er dus niet bij dat een blad dat gaat over schrijven, literatuur en al jaren een goede naam heeft zo omgaat met de taal.
Toen huilde mijn taalhart in stilte, maar nu hou ik het niet langer en jank ik hardop.

Taal kleurt je leven 
Wat is er mis mee om met respect om te gaan met je moedertaal. Het instrument waarmee je kan lachen, huilen en voelen. Waarmee je vrienden maakt, en vijanden…met wie je het vervolgens weer goedmaakt…dat allemaal dankzij onze taal.

Zo. Ik heb gezegd.
Reacties

  1. Bizar zeg! Spel- en taalvauten hebben zo verschrikkelijk veel invloed op hoe het geschrevene overkomt!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?