Stappenplan: Van stapel scènes naar bestseller


En dan heb je, mede dankzij mijn blogs Stappenplan: Hoe schrijf ik een boek’ deel 1 en deel 2, de eerste versie van je manuscript klaar. Hoera! Hulde! 
Je doet een vreugdedansje, of twee, gaat je bezatten en ziet jezelf bij diverse late night shows aan tafel zitten om jouw meesterwerk te promoten.

Nou, zo werkt het niet. Sorry, leuker kan ik het niet verwoorden. Ik kan het weten want ik schreef mijn eerste versie van mijn thriller Cum Laude in zeven maanden en ben nu bijna twee jaar bezig met het herschrijven. Oeps ja…
Omdat ik geen idee had hoe ik mijn verhaal, dat een keurige scèneketting was geworden, tot een goed boek kreeg en ik ook nergens even snel een kort stappenplan kon ontdekken, schrijf ik nu zelf mijn herschrijfstappenplan. Dat al schrijvende toch ook weer uit twee delen bestaat, tja wie bedenkt het ook om een boek te schrijven.

Ik moet je wel waarschuwen dat ik, na die zeven maanden, geen idee had waar ik moest beginnen met mijn stapel scènes en dat ik eerst overzicht moest creëren (leuk joh, debuteren). Waarschijnlijk ben jij een stuk slimmer van start gegaan en kun je de eerste tips overslaan.

1)   Heb je, zoals ik deed, alle scènes van je ketting in aparte bestanden staan (is niet zo handig als dat het op het eerste gezicht lijkt) voeg deze dan allemaal samen in een bestand. Hou de nummers en samenvattende titels van de scènes nog even aan, dat werkt lekker makkelijk.
2)   Lees alle scènes door en maak een samenvatting. Arceer alle dingen die je moet uitzoeken (het researchwerk).
3)   Schrijf per personage de verhaallijnen uit en kijk in welke scènes je dit naar voren kan brengen (er zijn schrijvers die hiermee beginnen voordat ze überhaupt aan scènes denken). Doe dit eventueel met flashbacks, die schrijven en lezen het makkelijkst.
4)   Denk aan de geloofwaardigheid. Vaak is het zo, hoe ingewikkelder hoe ongeloofwaardiger (zo weet ik uit ervaring). Denk niet te moeilijk in de verhaallijnen, daar help je jezelf ook weer fijn mee.
5)   Schrappen is het allerbelangrijkste (en het aller-moeilijkste, vind ik). Maar dan moet je wel eerst bovenstaande tips duidelijk hebben. Let op herhalingen, onnodige overpeinzingen of teveel uitwijkende verhaallijnen.

 In de volgende blog lees je de overige vijf stappen. Misschien vind ik nog ergens een goed boek of artikel dat over herschrijven gaat of weet jij die. Heb je trouwens nog aanvullende tips, schroom niet en meld ze (op twitter of hieronder in het reactieveld), zo helpen we elkaar weer.Reacties

  1. Ik heb maar één tip (en je raadt het al ...)
    http://heldenreis.nl/wat-is-de-heldenreis

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?