Exit writer's block!


Writer's block kennen we allemaal. Sommigen schrijven er hele boeken over, ik laat het bij dit blog.  Hieronder lees je enkele tips, schroom niet om te reageren of om tips toe te voegen. Met elkaar kunnen we zo een hele lijst writer’s block- killers verzamelen.

Blijf schrijven
Bij een writer’s block is het van groot belang dat je blijft schrijven. Hoe je dat doet, en wat je schrijft maakt niet eens zo veel uit. Start bijvoorbeeld een blog en schrijf op dat je een writer’s block hebt. Vermeld waaraan je schrijft en wat je al geprobeerd hebt om dit block uit de weg te ruimen.
Je zal zien dat je weer lekker bezig bent, dat de schrijfmotor in jezelf weer op gang komt en met een beetje geluk krijg je leuke, motiverende reacties van medeschrijvers die vaak ook weer hun tips met je delen.

Research
In het geval van schrijven aan een manuscript is het raadzaam om (opnieuw) research te doen. Duik in het onderwerp van je manuscript, lees vergelijkbare boeken en je wordt overspoeld met ideeën. Schrijf ze meteen allemaal op.

Praat over je manuscript
Heel handig en leerzaam is om over je manuscript in wording te praten. Met iedereen die het maar horen wil. Vertel je doelen, je twijfels en je problemen en je luisteraar zal met goede ideeën komen. Schrijf tijdens dit gesprek alles direct op, zodat je zeker weet dat je deze tips niet zult vergeten.

Proeflezers
Onmisbaar zijn je proeflezers. Verzamel een divers groepje lezers om je heen. Met divers bedoel ik bijvoorbeeld familie (zoek wel iemand uit die eerlijk durft te zijn), vrienden (die ook iets hebben met schrijven en/ of lezen), schrijfvrienden (ontmoet via twitter, facebook of schrijfgroepen) en schrijvers die al gepubliceerd hebben (bijvoorbeeld je schrijfdocent). Belangrijk is dat je zeker weet dat je proeflezer eerlijke feedback durft te geven.
Vertel je proeflezer waar jij vindt dat het hapert of waarom je niet verder komt en je kunt ervan uitgaan dat je overladen zal worden met tips.

Tot dusver mijn tips om je writer’s block de deur te wijzen. Heel veel succes!


Voor een stappenplan 'Hoe schrijf ik een boek', klik je hier voor deel 1 en hier voor deel 2



Reacties

  1. Ik heb proeflezers juist afgezworen. Ik werd er zo chagrijnig van als ik mensen iets liet lezen waar ik zelf ontevreden over was; tegen de tijd dat zij het hadden gelezen, had ik meestal de grootste problemen al opgelost. Ik gebruik proeflezers pas als ik een verhaal af heb (en zelf gecorrigeerd). Wat bij mij erg helpt tegen writer's block is om schrijfboeken te lezen. Ik word er meestal enthousiast genoeg van om met nieuwe energie aan de slag te gaan. Ook heb ik ontdekt dat hoe meer ik van tevoren weet wat ik ga opschrijven, hoe minder ik last krijg van WB. Als het wel komt, kijk ik gewoon naar de structuur die ik op papier heb staan en probeer ik daaruit het knooppunt te ontknopen. Als ook dat niet lukt, ga ik door naar een volgende scene. Meestal heb ik het meest last van WB bij scenes die sowieso niet goed in elkaar zitten; door hoe het verhaal later in elkaar valt, kan ik meestal de vervelende scenes zo aanpassen dat ze wel weer goed lopen (meestal door ze helemaal te schrappen).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Zeg een hoi!

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

150 spannende woorden. Een eitje!