Lief creatief

Afgelopen week volgde ik op Twitter een gesprek over creativiteit. Schrijven is een creatief proces, zo werd er gesteld.

De meningen daarover waren verdeeld (wat heerlijk). Natuurlijk volgde de discussie over de goddelijke inspiratie waarop de een echt ging wachten en de ander vond dat die bestond uit hard werken.
 
Meteen ging ik bij mezelf te rade. Ik, als schrijver, vind mezelf absoluut niet creatief. Mijn kinderen knutselen zelden thuis (ik ga liever met ze naar een waterplas of modderpoel en laat ze daar letterlijk aanmodderen), als verjaardagtraktatie voor op school kom ik niet verder dan wat snoep op een sateprikker en ik kan niet tekenen/ schilderen. Laat staan kleien of macrameeën. Maar ik schrijf wel een boek.
   

Na deze opsomming van wat ik niet kan, ging ik heel zelfbewust (in het kader van 7 dagen zonder sorry’ (hoe staat het met jouw challenge?) aan de slag met dingen die ik wel kan en die met creativiteit te maken hebben. Ik kwam er achter dat die dingen vooral vanuit mijn hoofd komen. En al lezend op het wereldwijde web ontdek ik dat de focus van creativiteit ook ligt op die dingen en niet zozeer op je kunsten bij handenarbeid. Zou een boek schrijven dan toch een creatief proces zijn?

cre·a·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1
(veel) voortbrengend; scheppend: creatief bezig zijn


Voor mijn gevoel is schrijven gewoon hard werken: veel nadenken en nog meer observeren en dan nooit opgeven en doortypen.
Toch vind ik het wel een fijn idee, dat ik misschien toch wel creatief ben. Een soort kunstenaar misschien. Ik creëer wel wat, en dat is best cool.

En jij, wat versta jij onder creatief?Reacties

 1. Ik vind schrijven creëren van iets wat nog niet eerder bestond, kunst. Toch wel, daarmee wil ik niet zeggen dat ik je daarmee een kunstenaar vindt. Wel creatief om die zesentwintig letters in de juiste volgorde te zetten en de betekenis daarvan voor een begrijpend lezer herkenbaar te krijgen.
  Ik vind jou wel creatief; Dat je deze gedachte deelt en mij uitnodigt om op deze blog te reageren, dat is creatief.
  Ga zo door en doe waar je goed in bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Creatief is voor mij iets scheppen, ergens uitdrukking aan geven, iets verbeelden (of verwoorden). En dat waar je uitdrukking aan geeft, komt altijd uit jezelf. Zoals Marjanne hierboven zegt: iets wat er eerder nog niet was. Ook al maak je iets dat al vele keren gemaakt is: een schilderij van een landschap, een verhaal over de liefde, een beeld van een vrouw, een film over de oorlog. Doordat degene die het maakt er iets van zichzelf in legt is het weer nieuw.
  En het hele proces van het kunstwerk is van belang. Niet alleen het resultaat, maar ook hoe het tot stand gekomen is, wat de maker er mee heeft willen zeggen.
  Dat dus...en de handjes uit de mouwen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lees in elk geval NIET het boek "denu als een kunstenaar."
  http://heldenreis.nl/2016/09/will-gompertz-think-like-an-artist

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?