Stappenplan: Van stapel scènes naar bestseller (deel 2)


Dit is mijn laatste blog in de reeks van schrijftips die ik de afgelopen twee maanden publiceerde. Zo las je in 'Hoe schrijf ik een boek, deel 1' en 'Hoe schrijf ik een boek, deel 2' over de scèneketting en het aanleggen van een stevig fundament. In de derde blog 'Van stapel scènes naar bestseller' over het herschrijven vertelde ik onder andere over het belang van het uitschrijven van de verhaallijn per personage en beloofde ik met nog vijf laatste herschrijftips te komen in dit vierde deel. 

Do it your way
En ook hier geldt weer, dit is hoe ik het gedaan heb. Wat dus niet zegt dat het DE manier is. Ik denk dat vooral bij herschrijven iedereen het op een andere manier doet. Dat is leuk, maar kan ook verwarrend zijn. Lees dus onderstaande tips door en denk er het jouwe van.

6)   Bedenk wat je wilt zeggen met je verhaal en kijk of dat er goed uit komt. Zorg dus dat elke scène een doel heeft, waarmee je naar je boodschap toe werkt.
7)   Check alle feiten die je noemt, denk niet: zo is het ongeveer, controleer!
8)   Kijk of de scènes op de juiste plaats in het verhaal staan. Soms is het voor de spanning beter wat te schuiven, laat sommige informatie achter of begin juist met je aller-spannendste scene die eigenlijk midden in je verhaal staat. Kortom: bedenk of je chronologisch wilt vertellen of niet.
9)   Sluit een scène spannend af. Of in ieder geval zo dat de lezer per se verder wil lezen.
10)  Zoek de meest kritische proeflezer (geen familie!) die je kunt vinden en vertouw zijn/ haar commentaar. Je verhaal wordt juist daarmee stukken beter. 

Drinken tijdens wachten?
Zet in afwachting van de proeflezer je verhaal en je boodschap die je wilt vertellen op papier (wordt je synopsis) en vertel deze aan iedereen die het maar wil horen. Je bent nu je boek aan het pitchen, dat is alvast voor de eventuele uitgeverij maar helpt je ook om te ontdekken wat er nog mist aan jouw verhaal. 

Dan rest mij nog een rijtje leuke schrijfsites over (her)schrijven te geven en dan sluit ik daarna af zodat ik zelf eerst maar eens mijn eigen thriller Cum Laude ga afronden.
Veel (her)schrijfplezier! Want dat is het tenslotte nog altijd.

* Schrijfcoachsite 'Schot in Schrijven' van schrijfvriendin Marije Onstenk. In haar blog lees je alles over het schrijfproces. Kom je er niet uit, dan helpt Marije je. En neem maar van mij aan, daar wordt je manuscript een stuk beter van.
* Natuurlijk is daar 'Schrijvenonline' met een fijn uitgebreide pagina over herschrijven, met daarbij ook nog oefeningen (zelf hou ik daar nooit zo van, maar misschien vind jij het hartstikke leuk)
* Wil je het echt grondig aanpakken dan is er 'De Heldenreis' van de Groningse schrijfster en coach Hella Kuipers. Lees dit, het is echt een eye-opener voor je schrijfwerk.


Reacties

  1. Wat bedoel je precies met de boodschap van je verhaal? Het woord 'boodschap' klinkt erg moraliserend, maar dat is vast niet wat je wil zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog. Geeft me weer een beetje "zin" in schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?