Hoera! De eerste versie is klaar


Het is zover. De laatste scene, de laatste zin en de laatste punt. DE EERSTE VERSIE VAN ‘CUM LAUDE’ IS AF! Mijn allereerste manuscript.
Wat een geweldig gevoel; trots en blij en vrolijk. Alles ben ik op dit moment. Maar het voelt ook gek, vreemd. Als een soort gat, wat natuurlijk helemaal geen gat is omdat het manuscript nog lang niet klaar is.

Eureka!
Het besef dat ik met de slotscène bezig was, drong vorige week plotseling tot me door. Dat klinkt misschien vreemd, ik ben toch immers zelf de schrijver die bepaalt wat er in het verhaal gebeurt. Maar wij schrijvers worden regelmatig door onze personages bij de kladden genomen, de hoofdpersoon is dan de baas.
En vorige week donderdag was daar het eureka moment. Het plot was me compleet duidelijk. Ineens schreef ik de laatste scène. Zo bijzonder!
Een grote grijns op mijn gezicht, snelle ademhaling, dito hartslag, het is niet niks een manuscript schrijven.

En toen ben ik midden in die laatste scène gestopt. Ik wilde het ‘bijna klaar gevoel’ langer vasthouden. Nog niet dat definitieve einde. Verstandig? Eerder vandaag, twijfelde ik daaraan. Maar nu weet ik dat het goed is.

Support
Al die maanden heb ik getwijfeld, kan ik dit wel? Kan ik een heel boek schrijven? Eind januari ben ik begonnen. Aangemoedigd door velen, op twitter en in mijn omgeving, schreef ik twee dagen in de week, ongeveer 1500 woorden per dag.
Jullie hebben allemaal meegelezen en meegeleefd als ik weer eens een klaagblog schreef, of dreigde mijn pen erbij neer te gooien. Jullie enthousiasme heeft me meerdere keren doen doorschrijven.
En nu is de eerste versie klaar!

Hard werken
Ik zeg natuurlijk met nadruk ‘eerste versie’ want meer dan dat heb ik niet. Het geheel bestaat uit 72758 woorden en 61 scènes. Dat zijn de feiten.
Tot nu toe was het schrijven noeste arbeid. Ik ging zitten, bekeek mijn scèneketting en schreef verder.
Zo ging dat maanden lang. Met een schrijfspurt in de afgelopen twee weken. In de planning lag om pas in september klaar te zijn, gezien het aantal woorden dat ik per week produceerde (ja mensen, zo romantisch is dus een boek schrijven).
Maar in deze vakantie schreef ik 11057 woorden in 6 dagen. Lekker dus.

Wat nu?
Herschrijven. Eigenlijk valt alles wat er nog moet gebeuren samen onder dit ene woord. Allereerst zal ik mijn personages moeten vastleggen, in de loop van het verhaal zijn ze bv. een aantal keer van achternaam, haarkleur of opvoeding veranderd. Zo is er bijvoorbeeld nog een waslijst aan researchonderwerpen en moet ik flink schaven en schrappen.

Dank!
Maar natuurlijk hou ik jullie weer op de hoogte van alle volgende stappen. Want zonder jullie zou de eerste versie nog lang niet klaar zijn.


Reacties

 1. Geweldige mijlpaal! Een welgemeend driewerf hoera!

  Tegelijk laat ik mijn eigen koppie nog even verder hangen. Ik ben uit mijn verhaal en heb erg veel opstartproblemen.

  Geniet van deze overwinning, ook al moet er nog veel gebeuren voor het helemaal klaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goeie eindsprint! Da's een fijn stuk hè, als alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

  Geniet van deze mijlpaal voor je met herschrijven begint!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Proficiat!
  Ook interessant om zo je werkwijze 'n beetje te leren kennen :-)
  Alles op voorhand vastleggen hoeft dus blijkbaar niet om tot een einde te komen. Ik struikel meestal bij dat punt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Het is natuurlijk niet gezegd dat mijn manier de juiste is, maar je kunt het inderdaad ook zo eens proberen.
   In de volgende blog geef ik tien tips (die voor mij goed werkten) om je eerste versie te schrijven. Niet stoppen hoor, dat is zonde:-)

   Verwijderen
  2. Leuk! Ik kijk al uit naar je volgend bericht! :-)
   Ik heb de manier die voor mij werkt helaas nog niet gevonden... (Of ik heb het juiste schrijfritme en de gepaste discipline nog niet, dat kan ook.)

   Verwijderen
 4. Ooo, deze blog heb ik helemaal gemist!
  Ik wist het natuurlijk al wel en had je ook al wel gefeliciteerd, maar dat mag best nog een keer. ;) Gefeliciteerd! En ook een erg leuke blog! Herkenbaar ook. ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Help! Wij schrijvers worden vermoord door de emoticon

Zeg een hoi!

Wil de echte ‘sterke vrouw’ opstaan?